Ajankohtaista

2024

30.5.2024

Vuoden 2024 seminaarin ohjelma on julkaistu
Tulevan seminaarin alustava ohjelma on julkaistu. Ohjelma päivittyy kesän ja syksyn mittaan puheenvuoron pitäjien ja otsikoiden osalta.
Ilmoittautuminen avataan kesäkuussa.

Lisätietoja Tanja Sälevä 0400 391 868

2023

Tiedote 16.10.2023

Seminaariin osallistumassa noin 120 osallistujaa
Pelastuspalveluseminaarin ilmoittautuminen päättyi 15.10.2023. 31. Pelastuspalveluseminaariin ilmoittautui määräaikaan mennessä mukaan noin 120 osallistujaa. Seminaari toteutuu Saariselällä ensi viikolla 26.-28.10.2023. Yhteistoimintatyöpajat sekä toimintanäytös -luontoiset rastit toteutuvat perjantaina 27.10.2023.

Lisätietoja Annikki von Pandy 0400 391 868


Tiedote 9.5.2023

Ilmoittautuminen on nyt avoinna - Ohjelma päivittyy

Ilmoittautuminen syksyn 2023 seminaariin on avattu ja löytyy sivuston ylälaidasta Ilmoittaudu seminaariin -välilehdeltä.
Seminaarin ohjelma on tarkentunut ja täydentynyt muutaman ohjelmanumeron osalta. Ohjelman muutokset ovat edelleen mahdollisia.

2022

Tiedote 1.11.2022

LähiTapiola Lappi lahjoittaa 10 000 euroa Vapepan toimintaan

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa on usean yhteistyötahon muodostama verkosto, joka tukee viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. LähiTapiola Lappi lahjoittaa 10 000 euroa Suomen Punaisen Ristin Lapin piirille käytettäväksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnan kehittämiseen vuosina 2023-2024.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 54 järjestön tai muun yhteistyötahon muodostama verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuus- sekä kriisitilanteissa. Vapepasta kuulee usein puhuttavan kadonneen henkilön etsinnän yhteydessä, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös muunlaisissa tehtävissä, kuten antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä tai auttamaan evakuoinnissa. Vapepan toiminta juontuu 1960-luvulle, jolloin Muoniossa kadonneen pikkutytön etsinnät antoivat alkusysäyksen toiminnan käynnistämiselle, ja Vapepa perustettiin 31.3.1964.

-Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta. SPR:n piireillä on valmiuspäälliköt, jotka koordinoivat toimintaa vastaavasti alueilla, kertoo Annikki von Pandy, SPR:n Lapin piirin valmiuspäällikkö.

LähiTapiola Lappi lahjoittaa hallituksensa päätöksellä 10 000 euroa vakuutusyhtiön yhteiskuntavastuullisiin tekoihin varatusta käyttörahastosta. Rahaston tarkoituksena on edistää toimialueen hyvinvointia ja elinvoimaisuutta.

-Meille on vakuutusyhtiönä luontevaa tukea Vapaaehtoista pelastustoimintaa ja edistää sen kautta sekä vahinkojen ennaltaehkäisyä, että rajoittamista onnettomuustilanteissa. Tämä on samalla panostus lappilaisten turvallisuuteen. Vastuullisuustyömme tavoitteena on toimia aktiivisesti lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa, LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela kertoo.

Vapepan jäsenjärjestöt sekä kouluttavat että varustavat kaikki omat vapaaehtoisensa. Hälytystilanteessa järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen osaaminen pystytään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa Vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa. Tällä hetkellä ympäri Suomen toimii yhteensä noin 11 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä.

- Kuka tahansa, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla, on tervetullut mukaan Vapepan toimintaan. Lapin alueella meillä on tällä hetkellä noin 2600 vapaaehtoista. Toiminnassa on mukana isoja paliskuntia, Pandy kertoo.

Lisätietoja:

Annikki von Pandy, valmiuspäällikkö, Vapaaehtoinen pelastustoiminta, 040 0391 868, annikki.pandy@redcross.fi

Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, 050 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi

LähiTapiolan lahjoitus julkistettiin Pelastuspalveluseminaari 30 iltajuhlassa. Kuvassa vasemmalta Seminaarin puheenjohtaja Rauno Vihriälä, LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela, Vapepan maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Reijo Köngäs ja valmiuspäällikkö Annikki von Pandy. Kuva: Petri Hietala

Tiedote 19.10.2022


Seminaariin osallitumassa noin 200 osallistujaa

Pelastuspalveluseminaarin ilmoittautuminen päättyi 14.10.2022. Seminaarin juhlavuosi sekä mielenkiintoinen valmiuskeskus-harjoitus keräsivät mukaan noin 200 osallistujaa. Seminaari toteutuu Saariselällä ensi viikolla 27.-29.10.022. Valmiuskeskus toimintaa harjoitellaan perjantaina 28.10.2022 klo 12-17. Valmiuskeskus perustetaan Holiday Club Saariselän tiloihin.

Lisätietoja Annikki von Pandy 0400 391 868


Tiedote 29.5.2022

Ilmoitautuminen on nyt avoinna - Ohjelma päivittyy

Ilmoittautuminen syksyn 2022 juhlaseminaariin on avattu ja löytyy sivuston ylälaidasta Ilmoittaudu seminaariin -välilehdeltä.

Seminaarin ohjelma on tarkentunut ja täydentynyt muutaman ohjelmanumeron osalta.


Tiedote 18.5.2021

PELASTUSPALVELUSEMINAARI 29

SAARISELÄLLÄ HOTELLI RIEKONLINNASSA JA LÄHIMAASTOSSA

"Kokoonnumme pitkästä aikaa kasvokkain ajankohtaisten teemojen parissa yhdessä edistämään turvallisuutta"

Vuoden 2021 pelastuspalveluseminaari järjestetään laajassa yhteistyössä Lapin aluehallintoviraston, Lapin pelastuslaitoksen, Lapin poliisilaitoksen, Lapin ja Länsipohjan sairaanhoitopiirien, Lapin Rajavartiostonvartioston ja Jääkäriprikaatin, SPR:n Lapin piirin/Vapepan, sekä OK -opintokeskuksen kanssa. Seminaari alkaa keskiviikkona ja päättyy perjantaina.

Tämän vuoden seminaarin teemana on "VIRANOMAISTEN JA VAPAAEHTOISTEN VALMIUDET JA YHTEISTOIMINTA ETSINTÄTILANTEESSA" Torstaina toteutetaan poliisin johtama etsintäharjoitus johon liittyy osaharjoitteina mm. telamaasturin ja Termo-auton käyttö monipotilastilanteiden kuljetuksiin. Harjoituksen ohessa järjestetään psykososiaalisen tuen työpaja, mikäli työpajaan ilmoittautuu riittävästi osallistujia. Seminaarin ohjelma liitteenä.

Lapland Hotels Riekonlinnan tarjous:

1- hengen huone 71,00 / vrk

2- hengen huone 39,00 /hlö / vrk

Saunallisen huoneen lisämaksu 12,00 / huone / vrk. Hinnat sisältävät runsaan aamiaisen seisovasta pöydästä sekä iltasaunan hotellin yleisissä saunoissa.

Ateriapaketti 1. (2x päivällinen, 2x lounas, 1x kahvi) Hinta 78 eur

Ateriapaketti 2. (2x päivällinen, 3x lounas,1x kahvi) Hinta 88 eur

TARKENNETUT OHJELMAT, ILMOITTAUTUMINEN JA MAJOITUSVARAUKSET PÄIVITTYY KESÄKUUN ALUSSA OSOITTEESEEN: www.PELASTUSPALVELUSEMINAARI.FI

Ilmoittautumiset 8.10.2021 mennessä. Osallistumismaksu on 100 EUR /hlö

Pelastuspalveluseminaari 29 puolesta

Jari Aalto                                                                        Annikki von Pandy

Lapin aluehallintovirasto                                                Valmiuspäällikkö

Järjestelytyöryhmän pj.                                                  SPR Lapin piiri

Lisätiedot: Jari Aalto 040 520 0486 ja Annikki v. Pandy 0400 391 868Tiedote 29.10.2020

Pelastuspalveluseminaari 28 järjestettiin 22.10.2020 webinaarina

Järjestyksessään 28. Pelastuspalveluseminaari siirtyi digiaikaan ja järjestettiin tänä vuonna webinaarina ensimmäistä kertaa pelastuspalveluseminaarien historiassa. Alunperin Sallaan suunnitellun seminaarin luentojen sekä harjoituksen teemana olivat paikallisten viranomaisten tehtävät suuressa evakuointitilanteessa. Poikkeuksellisen korona- ja tulvavuoden seurauksena kolmipäiväiseksi suunniteltu seminaari muuttui ensin kaksipäiväiseksi luentoseminaariksi ja lopulta yksipäiväiseksi webinaariksi.

Teemaksi vuoden 2020 pelastuspalveluseminaariin ajankohtaisesi lopulta valikoitui viranomaisten ja vapaaehtoisten toiminta pitkäkestoisessa häiriötilanteessa ja puheenvuoroja kuultiin pandemian vaikutuksista eri toimijoiden tehtäviin. Osallistujia seminaarissa oli tällä kertaa 92. Puheenvuoroissa kuultiin mm. kansalaisten kokemuksista viranomaisten korona-viestintään liittyen, vapaaehtoisen palokunnan toiminnasta pandemia aikana, pandemian vaikutuksista Lapin pelastuslaitoksen, Lapin poliisin, Lapin rajavartioston, LSHP:n ensihoidon sekä Sallan kunnan tehtäviin. Lisäksi puheenvuoroja pidettiin Lapin matkailun kohdetason COVID-19 -riskienhallintamallista, Covid-19 - tartuntataudista, joka muutti maailmaa, yhteisestä tilannekuvasta, kriisiviestinnästä terveydenhuollon erityistilanteissa ja kunnan kriisijohtamisen tietovirroista keväällä 2020. Koronan lisäksi käsiteltiin myös sitä, miten selvittiin koronan aikaisesta tulvatilanteesta, miten pirstaleista on pitkäkestoisen häiriötilanteen johtaminen, millainen on pelastustoimen uudistus sekä millaista on SPR:n korona-aikainen toiminta ja kuinka Lapin vapepa osallistui tulva-aikaiseen varautumiseen ja tehtäviin. 

Seminaarin lopuksi panelistit ylilääkäri Eero Hirvensalo (HUS), tulosaluejohtaja Teuvo Määttä (LSHP), ylikonstaapeli Jari Seppälä (Lapin poliisilaitos) ja kunnan johtaja Erkki Parkkinen (Salla) vastasivat osallistujien esittämiin kysymyksiin sekä summasivat ajatuksiaan siitä, mitä opittiin vuodesta 2020. Paneelikeskustelua käytiin mm. siitä, mitä olisi voitu tehdä toisin, jos käytettävissä olisi ollut se tieto, mitä nyt on ja mistä kansalainen parhaiten saa tietoa koronaan liittyviin arjen kysymyksiin. Opit voidaan tiivistää seuraavasti;

Sanapilvi opit tästä vuodesta